В Перник подготвят изграждането на голямо сурвакарско село догодина. Заедно с

...
В Перник подготвят изграждането на голямо сурвакарско село догодина. Заедно с
Коментари Харесай

Кметът на Перник: Готвим се за една много по-мащабна Сурва догодина

В Перник подготвят построяването на огромно сурвакарско село следващата година. Заедно с ремонтните действия, които се правят по отношение на водната рецесия в града, кметът на Перник Станислав Владимиров даде обещание градът да има по-европейски образ след година-година и половина.
Догодина се готвим да създадем една доста по-мащабна " Сурва ", сподели Станислав Владимиров пред Българска национална телевизия.
" Още от в този момент стартира проектирането и приготвяме построяването на огромно сурвакарско село. Искаме да надградим нашата " Сурва ", да бъде още по-мащабна, по-красива и да стане целогодишен артикул, който може да притегля туристи в моя град ", заяви Владимиров.
По думите му, отменянето на фестивала тази година сигурно се отразява на локалната стопанска система. Припомняме, че управляващите в Перник взеха решение да анулират " Сурва " поради водния режим и основателната заплаха от болести заради скупчването на едно място на доста хора.
" Има отчаяние, няма по какъв начин. Със сигурност се отразява на локалната стопанска система, само че не в приходите на общината, което също е огромен минус за нашата община. При организирането на толкоз огромен по мащабите си фестивал общината не може да се възползва чисто стопански. Затова ви споделих, че следващата година " Сурва " ще бъде доста по-различна и това ще бъде едно от положителните ни пера в приходната ни част, която по-късно ще бъде разходвана за просвета ", добави кметът.
Той разяснява и обстановката с водната рецесия, поради която тази година " Сурва " няма да има. " Няма по какъв начин все неприятно да е. Ще преминем през това тестване. Основните краткосрочни и дълготрайни ограничения, които бяха набелязани, ще се осъществят в идващите месеци. Това са ремонт на двете ни пречиствателни станции, на довеждащите водопроводи, по които губим голяма част от питейната вода. Започва и ремонт на канализационната ни мрежа.
Ще се наложи да изтърпим, само че сигурно Перник ще бъде надалеч по-европейски след година-година и половина ".
Най-тежките месеци ще са януари и февруари, предизвести още веднъж кметът. Заради по-ниските температури, водоизточниците понижават. " Притокът сега е към 100-120 литра. Оттокът сме го лимитирали да не надвишава 300 литра в секунда (това са плановете на ВиК дружеството), с цел да може да имаме вода през януари, февруари и март. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР